Thursday, 1 June 2017

REVIEW MOVIE | Pirates of the Caribbean - Salazar's Revenge

Assalamualaikum,
dalam post yang lepas aku ada mention pasal aku ada layan satu movie yang baru ditayangkan di pawagam terdekat anda. bunyi macam iklan dah. movie PIRATES of the CARIBBEAN | Salazar's Revenge. rasanya bagi yang dah tengok movie2 POTC sebelum nie, memang menantikan kemunculan movie terbaru POTC. rasanya yang ini adalah POTC kelima. aku boleh dikatakan minat jugak dengan movie series Pirates of the Caribbean nie sebab action, fantasy, comedy are really my cup of tea. tapi semua series sebelum nie aku layan kat TV dan secara kongsi2 dari pendrive/hardisk geng movie tegar je. kiranya ini kali pertama aku layan POTC di panggung wayang.

let's us begin,
REVIEW Pirate of the Caribbean Salazar's Revenge

AMARAN | SPOILER ALERT, proceed reading if you don't give a heck about any spoilers. DON'T READ if you hate spoiler. i'm gonna put the HUGE spoiler here and there.

poster dari google.
Piratess of the Caribbean | Salazar's Revenge. AKA Dead Men Tells NO TALES.

Sinopsis dan Review | plot (my pov)

Epilogue,
Henry masa kecik, cari bapak dia di laut. tup2 si Henry kecik tu anak Will Turner. Will Turner nie kan kena sumpahan kapal dan jadi macam bapak dia. eh malas dah nak explain. kemudian, si Henry masa kecik nie tadi berazam nak pecahkan sumpahan dan bebaskan bapak dia si Will Turner. 

Kisah bermula dengan gelagat Jack Sparrow dan crew cuba mencuri peti besi. LOL. part nie memang lawak jugak la bagi aku dan warga penonton dalam pawagam. dorang masih kekalkan watak Jack yang pemabuk dan selamba.

dan watak gadis Carina yang jugak mencari BAPAKNYA melalui sebuah buku. siapa sangka Carina nie anak kepada 'blank' dan dia carik Poseidon's Trident sebab benda tu clue kepada bapak dia. Henry Turner pun cari Poseidon's Trident nie sebab nak pecahkan curse bapaknya Will Turner. 

kemudian, Jack Sparrow trade compass dia tu dengan arak. hahahha sebab depressed punya pasal kena tinggal dengan crew.

then, few things happen. so the adventure begin.

baca la cerita lengkap kat WIKIPEDIA. semua ada kat situ. spoiler habis. 

young jack sparrow. CAPTAIN baru nak UP. uhuks

🌊 Best 🌊

- part Jack Sparrow muda tu. hahhahaha. hensem dohhh. dari babak tu, penonton baru tau macam mana Jack Sparrow boleh jadi KAPTEN kapal lanun dan mencipta nama. antara babak paling best dan bijak aku rasa. LOL 

- grafik agak menarik. paling2 part laut terbelah dan pulau penuh batu serupa bintang. kali nie memang grafik banyak main peranan jugak. siap dengan zombie ikan bagai.

- funny parts. banyak jugak comedic part. yang aku suka scene BLACK PEARL ship dari dalam botol yang kecik, letak kat air laut menjadi besar. wahhhhh (doraemon sangat tapi comel) hahhahaha

- happy ending. tapi ada sikit SCENE untuk next POTC after credits. cliffhanger.


sedutan scene dari POTC sebelum2 nie. 

🌊 so so meh πŸŒŠ

- tetiba aku rasa Jack Sparrow nie jadi MATCH MAKER ke apa. dulu Will Turner dan Elizabeth Swann, sekarang Henry Turner dan Carina Smyth pulak. LOL

- again with undead PEOPLES and CURSE. tapi journey dorang agak menarik la. 

- predictable romance | some plots / scenes (or am i an esper? LOL)

- aku harap lebih banyak aksi dari Jack Sparrow dan some 'intelligent' pirates VIBE. tapi sayang, dalam movie nie agak KURANG. aksi pirates antara pirates berperang atas kapal adalah. best jugak. dan the young Jack Sparrow.


LOL. 

🌊 Confusing πŸŒŠ

- British's Navy kan mintak tolong dari WITCH tu. so, the navy kalah gitu jer ke? (atau maybe WITCH tu cuma share location je kot). agak tak puas hati part nie sebab ingat WITCH tu akan do something great la. lepas curik compass dari kedai tu dan share ngan BARBOSSA. 


🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊

after all,
still great adventures and such. 
looking forward to watching the next adventure of Jack Sparrow :D

something to learn,
karma do exists. be wise.

some useless rants,
PELIK kan bila kita sokong pirates macam Jack Sparrow, padahal Jack Sparrow nie pirates yang licik, pemabuk pulak tu, pencurik. LOL. dah nama MOVIEE kan. don't take it seriously. 

sorry la, banyak ayat ROJAK, tunggang langgang whatsoever. HAHAHA
sekian saja review dan pendapat aku bagi POTC kali nie.

thanks sudi baca.
ilal liqa'
see ya when i see ya lah.



13 comments:

  1. Okay since BV dah alertkan ade spoiler, I'll skip this first.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. good choice sbb banyak spoiler. wehehehe

      Delete
  2. Arghhhhh nyesalnya baca sampai habis huwaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahaaha sorry2 :3
      boleh la layan lepas nie kan :)

      Delete
  3. pernah try layan series ni...end up dengan terlena dgn ost nya bergema sampai masuk mimpi...
    hahahahaha

    ost cerita ni tak pernah jemu dengar...still favorite!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha, OST dia memang best, memang suka dengar jugak siap download bagai. :D
      betul2, setuju part OST best2 :)

      Delete
  4. aku nak kata fans sgt tu x la.. tapi hari member ajak g so g je la

    In the end, aku suka sangat POTC kali ni sebab cam santai2 and ringan. Paling lawak part masa Jack nak kena hukum bunuh tu kah3

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju jugak part POTC kali nie santai dan ringan tu.
      hahahhaha memang part tu la buat penonton kat pawagam gelak2. memang lawak sangat part tu XD

      Delete
  5. tak dpt tengok kat wayang, download jelah hehe xD
    saya suka cerita2 adventure camni, nak nak lagi grafik dia power, bila tengok tu rasa mcm real je

    ReplyDelete
    Replies
    1. download je. hehhehe
      sama jugak macam BV, suka adventure dan fantasy, part grafik tu best, layan lagi kalau tengok yg 3D :D

      Delete
  6. kmk sik layan sequel nok lain. nok tok jak ditangga kmk. lawak padu cita nya oh hahaha. jack sparrow ya sot2 bah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sequel nak lain pun best. hehehhe
      nang lawak olah jack sparrow ya, sot2 olah XD

      Delete
  7. Siqah rasa Siqah tengok filem Pirates ni yang first je. Siqah tak berapa minat sangat filem ni. Hee. Betullah cakap BV. Pirates ni kira jahatlah tapi kita suka tengok gak. Hiburan kata =D

    Suka ayat ni "karma do exists. Be wise" =)

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!