Sunday, 22 October 2017

tea or coffee?

i always like tea. so guess I'm a tea person then? but that doesn't mean i hate coffee though. i also can drink coffee but i like tea better. because of tea friendly with everything. i mean you can never go wrong with tea. milk tea? yasss. banana milk tea, matcha milk tea, taro milk tea and more. iced milk tea is totally my favs. some with bubbles, nata de coco, jelly and more. drooling~

assalamualaikum and peace upon you~


teh hijau or green tea anyone? aku, teh hijau ori yang takda rasa macam kat sushi king tu boleh masuk sikit la. cuma green tea jasmine yang melambak di pasaran tu aku langsung takboleh telan banyak2. hahhahaha telan sekali dua boleh la. sebab rasa macam perfume sangat. tapi aku okay je dengan teh hijau yang lain macam teh hijau pic, teh hijau mango dan sebagainya. mana2 makanan atau snack berperisa teh hijau pun antara perisa fav aku.

bila start suka minum air teh?
as long as i can remember. sebab sejak aku kecik mak selalu sediakan air teh panas satu kettle (sederhana)  dan biarkan sepanjang hari terpulang kepada sesiapa nak minum, kekadang cepat je habis, kekadang tak habis pun hahahha. dan aku suka minum bila suam2 tapi masih panas sikit la. makan cicah crackers, heaven. kalau ada susu krimer manis, boleh buat teh tarik main goncang2 dalam botol je. hahahhaha

minum teh je? kopi?
aku boleh je minum kopi. tapi aku lebih suka teh. sebab bagi aku, teh lebih sedap dari kopi. dulu masa aku kecik2 aku takfaham kenapa orang minum kopi. pahit sikit. sebab kat rumah aku masa tu, tiap kali nenek/datuk datang mesti ada kopi o atas meja. bila minum, perghh pahit. tapi kalau kopi manis2 macam latte, cappucino, mocha tu memang aku suka la. kira kopi jugak tu kan. hehehe

senang cerita aku suka teh. my fav drinks!
iced lemon tea, iced mango tea, iced peach tea and moreee
iced matcha milk tea, iced taro milk tea and moreeee
hot tea pun okay!

oh ya, hari tu pergi kat supermarket ada terjumpa instant banana milk tea (dalam satu pek besar macam biasa instant drink 3 in 1 tu). aishhh. belum beli dan cuba lagi. nanti nak cuba la. hehhehehehe

teringat zaman kecik2 dulu suka sangat gula2 nie. nasib baik sekarang masih wujud lagi kan. aku jenis suka gila benda manis. gula2 sepaket besar tu aku boleh makan sekejap je. hahhahaha patut la muka makin berjerawat. LOL dah la suka makan snacks, suka pulak benda2 manis. aishh tak sihat sungguh benda yang aku suka.

korang pulak suka coffee or tea? dan perisa apa? (latte? taro milk tea? cappucino? teh tarik or else) hahhahaha atau suka air kosong? hebat!

ilal liqa'
see ya when i see ya lah~

Wednesday, 18 October 2017

makanan free memang sedap

makanan free memang sedap. apatah lagi bila orang belanja. hahhahha. makanan free yang sedap memang sedap. yang tak sedap pulak macam mana ye? eh. hahhahahah ewahhh bersyukur la ada makanan ye. makanan sedap satu nikmat. tak sedap diam je ye tak. okay nie nak share gambar makanan sedap2. wahahhaha

assalamualaikum and peace upon you.

jumaat lepas, my family keluar makan2. hahahhahaha k. bapak sedara (mom's bro) with his wife, cousins and nenek keluar bersama ajak kitorang makan. aku okay je orang ajak makan apatah lagi free yang orang belanja. wahahha. tapi sebenarnya aku malas nak keluar sebab aku ada benda nak buat. (tengok anime. dan malas drive walaupun kedai makan tu dekat hahahha). tapi sebab semua ikut keluar, takkan aku nak tinggal sesorang kat rumah ditemani kucing2 malam2 pulak tu. so, ikut laaaaa. best thing, bukan aku yang drive. LOL.

sebahagian makanan di order. my mum order laksa and little sis nisa pulak order nasi goreng ayam (dia memang selalu order nie kat memana kedai makan. hahahhaha). oh ya, nisa baru lepas pt3. rajin gila study tak macam aku dulu pemalas. hahahhaa

yang lain order macam2 jenis makanan. entah kenapa aku ingat every dish yang dorang order. tapi not gonna list here sebab kalau mention satu2 dan describes mesti terliur punya la.

bila orang belanja, aku rasa segan gila nak order makanan mahal2. (do you feel me? ke aku sorang je rasa macam nie?) bukan takut dorang tak mampu bayar ke apa kan, cuma courtesy gitu kot. walaupun dengan family sendiri dan kawan, segan nak order makanan mahal2 dan banyak2 walaupun dorang suruh order je apa2 kau nak. hahahhaa may ALLAH bless them. murah rezeki orang suka belanja orang lain nie. hehehhehe. belanja la selalu ye. eh. (tak malu pulak mintak belanja) lol. 

ayam penyet sambal lado? i guess(?) nie makcik aku yang order. sebab plating nampak unik dan cantik (kecuali sudu dan garfu tak match) aku ambik gambar la. hahahhahha. argghhhh gambar tak cantik pulak. ayam tu sedap sebab terasa rempah kat kulit ayam. makan cicah sos hitam tu sedap gilerr. aku sentiasa suka makanan yang ada sos and thick gravy.

makanan yang aku order. western gituhhh blackpepper meatball (ramly's brand as stated in the menu). harga rm10.50 (mahal jugak kan, ke murah aku takpernah makan meatball hahahhahahha). sebab takut takhabis aku share ngan mak. tapi at the end, aku yang habiskan semua sebab mak ada laksa sarawak. wahhahaha. sos lada hitam tu biasa2 je rasanya tapi suka after taste pedas2 lada, walaupun nie first time aku makan meatball sos lada hitam, okay la sedap jugak, rasa nak makan lagi. 

yang bestnya kat kedai makan nie ada macam2 menu, western ada, malay style pun ada. kat luar ada stall burger dan ayam panggang. pernah je cerita pasal kedai makan nie kat blog <HERE> antara my current fav kedai makan di sibu. sebab suasana pun not bad. hehehhee

nice foods make me happy. free foods make me super happy. wahhahaha. siapa je yang tak happy makan makanan sedap2? salah satu nikmat dunia yang mampu kita rasa. alhamdulillah kan.

πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•

siapa pernah makan blackpepper meatball, sedap tak bila makan for the first time? hahhahaa

korang lebih prefer makanan style apa, korean, japanese, western atau jiwa malaysia (melayu, india, cina dan sebagainya) hahhaha kalau aku, tak kisah style apa asal sedap, bersih dan dijamin halal.

ilal liqa'
see ya when i see ya lahhhhh~


Saturday, 14 October 2017

REVIEW | Silkygirl Matte Junkie Lip Cream

Assalamualaikum,
tarik nafas hembus, repeat. sebenarnya rasa nak ada magic je supaya apa yang aku dah taip dalam wordpad tu muncul balik. alkisahnya, aku dah taip elok2 review pasal benda nie dalam wordpad, siap senyum2 baca hasil tulisan sendiri, dan save. tutup wordpad. few hours later, bukak balik saved wordpad, ewahhhh ewahhhh jadi pffttt, hilang beb. hilang semua. tinggal ayat intro tak senonoh je. hahhahahhaha. maka gigit hujung baju je la sebab geram. pastu, tunggu je la semangat datang balik nak review balik. tabahnya jiwa. wuhuhuhu bulan oktober baru nak publish. hahahhahha

ok. done 'another useless intro'

let's get started,
REVIEW Silkygirl Matte Junkie Lip Cream

REVIEW Silkygirl Matte Junkie Lip Cream
sebab mood kita tetiba rajin di siang hari, cahaya dah cantik. taman bunga mak pun dah mekar. rajinkan diri la keluar rumah seminit dua nak ambil gambar guna semakpong. effort tu penting. hahhahahha. kalau ada gambar gojes baru rajin sikit nak update blog ye tak? ye la bagi aku. 

ok, back to the main topic,
sebenarnya Silkygirl Matte Junkie Lip Cream adalah lip cream MATTE pertama aku. kesukaan aku jugak. sebab dah memang jatuh cinta sejak kali pertama bersua kat drugstore watson/guardian. ye la, nak beli kylie jenner lip kit yang ori tak mampu, yang tak ori pulak tekstur langsung tak best walaupun warna cantik (adik aku ada beli, takbesttttt). jadi aku menangkan produk2 drugstore la, lebih terjamin gitu.

retro vintage artsy

RETRO 01 - orange kind of nude.
VINTAGE 04 - pinky kind of nude.
ARTSY 08 - brownish dark red (kind of maroon)

abaikan cerita bawah nie sebab aku merepek je lebih.

masa memula aku beli, aku pilih VINTAGE 04, masa beli test2 kat tangan je. sampai rumah, cuba full lips, rasa macam not my colour la, sebab pink2. tapi aku pakai jugak shade tu kekadang, sebab cantik jugak. pastu, nak beli yang RETRO 01, masa memula nak beli pun aku memang nak pilih antara VINTAGE dan RETRO, so, yassss RETRO is my fav shade. paling selalu guna. latest, beli yang ARTSY, try test kat watson, jatuh cinta dengan warna dia sebab aku takpernah guna warna2 menonjol macam tu. hahhahaha. tapi serius warna dia cantik. dah try guna sekali dua.

kalau tak silap, memula keluar SILKYGIRL MATTE JUNKIE LIP CREAM nie dulu cuma ada 6 shades. sebab kebaboom meletup semua suka sebab affordable dan kualiti pun okay, baru2 nie dorang keluarkan lagi 4 shades awal tahun nie kalau tak silap. idk correct me if i'm wrong okay. 

swatch swisssss on my hand. agak2 macam gitu ler kalernya. letak kat bibir lagi kebaboom. tapi aku letak kat tangan je la. macam biasa swatch kat tangan dulu gituhhh ada la macam pro sikit. hahaha. serius warna cantik2. confirm tak menyesal pilih warna2 nie. bagi aku la.


πŸ’‹πŸ’„pros
πŸ’„ not patchy, tak berketul2, smooth je produk dia
πŸ’„ easily glides on your lips, sekali apply pun dah okay
πŸ’„ kissproof, matte kan, so kissproof. the main reason why i in love with matte lip cream sebab aku jenis suka lap bibir kat baju (unconciously). so kalau kissproof matte, tak lekat kat baju. yay!
πŸ’„ nice packaging and good applicator, boleh cedok banyak sekali guna. LOL dan boleh campak2 dalam beg tanpa risau tumpah ke apa.
πŸ’„ senang cari sebab almost every drugstores ada tinggal ada stock ke tidak je.

πŸ’‹πŸ’„cons
πŸ’„ mengeringkan bibir. bagi yang bibir kering better guna lip balm dulu.
πŸ’„ akan hilang bila makan dan minum, oily things (biasa la, almost all of lip cream macam nie kan, paling2 yang suka apply nipis2 macam aku).

conclusion,
my fav affordable matte lip cream. memang aku akan beli lagi kalau habis sebab warna cantik dan kualiti pun okay.

prices,
memula beli dulu ada diskaun RM18.90 > then RM21.90 > then RM24.90 hahhahaha yes, lain2 harga masa aku beli satu2. entah kenapa jadi macam tu. rasanya depend dengan drugstore mana kot.

available at,
watsons, guardian, and more around malaysia. hehehe

yasss done!
so korang ada tak try matte junkie lip cream nie and what is your fav shades?
or ada recommendation memana affordable drugstore lipstick yang best? share!


Wednesday, 11 October 2017

september 2017 | stories x fav

I'm getting lazy these few days. probably a slump. i don't even know what to do. basically, i don't feel like doing anything. i want to write something on this blog, but guess I care too much for reader opinions and doesn't want to write nonsense, but now, i don't care and i don't give a hell because i just wanna write something. hahahhaha pathetic excuses.

assalamualaikum and peace upon you~


kenapa aku jarang update entry baru dah sekarang, sebab rasa feel kurang kot. entah la feel apa. maybe sebab hidup aku yang agak membosankan lately. nothing to share. aku kan suka cerita pasal kehidupan. walaupun lately hidup aku membosankan, bukanlah bermaksud hidup aku tak bermakna. hahahhaha. setiap nafas bermakna. cewahhhh. tak bermakna bagi aku, maybe bermakna untuk orang sekeliling aku.

so here, aku akan update benda favourite aku sepanjang bulan SEPTEMBER!!!

ANIME 

Mugen (in red), Fuu  and Jin

samurai champloo (26 episodes -2004-) | bagi aku anime nie menarik dan sedikit pelik. bayangkan anime di zaman edo jepun yang menekan samurai dan hip hop. hahhahaha. paling best pasal anime nie adalah pengembaraan Mugen, Jin dan Fuu. dorang bertemu secara tak sengaja dan meneruskan pengembaraan untuk mencari Samurai yang berbau seperti bunga matahari. weird enough? aku suka OST track anime nie, ada hip hop vibe. macam tak puas tengok pengembaraan dorang. fighting scenes pun boleh tahan. ada yang kata visual are not that good, tapi bagi aku cukup bagus dah visual anime nie.

summary from gogoanime
Mugen is a fierce animal-like warrior with a unique Bboying (break-dance) inspired fighting style. Jin has a more traditional style but doesn't think of this as a weakness because his skills are amazing. The two contrasting samurai warriors are far from friends, yet their separate paths seem to cross anyways. Mugen is wandering aimlessly through the city when he stumbles upon a teahouse where he meets Jin and Fuu (A ditzy waitress, but don‘t think she doesn‘t have anything hidden up her sleeves). Fuu convinces them both to come with her in search of a mysterious samurai that smells like sunflowers and their journey begins. This modernized hip-hop tale breaks the barriers of the common, historical, samurai anime.  Genre: Action, adventure, comedy, drama


i don't why this scene (episode 14) hit me so much, lol something pierced my heart. lagu tu dalam bahasa RYUKYU island. MUGEN asal dari RYUKYU island, kalau tak silap backstory lagu tu pun pasal peperangan berkenaan ryukyu island.

keppeki danshi aoyama kun (12 episode -2017-) | finally completed. hahhahahah. comel je anime nie, pasal sukan bola sepak dan aoyama kun yang germsphobia, pembersih gila2 tapi suka main bola sepak. comelllll jeeee. chibi version dorang cute. wahahahha

boku no hero academia second season pun dah completed. layan manga dan tunggu season 3 la nampaknya. hehhehee.

fall anime 2017 dah start airing! hahhahaha makin banyak la masuk watching list. 

πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚


KDRAMA


live up your name, Dr Heo (16 episodes -2017) | kdrama yang menarik perhatian aku sebab ada tag sci-fi iaitu pasal time travel. hahahhahha. memula excited nak layan drama nie sebab ada KIM AH JOONG. aku tetiba suka kim ah joong sejak tengok 200 pounds of beauty (siapa tak pernah tengok movie nie memang kena tengok la, my childhood kot. LOL). layan punya layan, tersuka dengan KIM NAM GIL, lawak gila dia nie. best jugak drama nie sebab ada medical stuff dan lawak sikit. 

summary from kissasian
Heo Im (kim nam gil) is an oriental doctor, acknowledged as the best in acupuncture and moxibustion in Joseon. His success is blocked due to his low status. One day, Heo Im travels though time and finds himself in present day Seoul. He meets Choi Yeon Kyung (kim ah joong). She is doctor firmly believing in only modern medicine.

πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚

MANGA


ReLIFE | aku dah pernah review anime nie <here>. sebab tak puas hati dengan ending anime (yang maybe ada second season), aku tergerak hati nak baca manga. lebih details sikit cerita dia. still ongoing. tapi memang la manga nie best. banyak benda aku terasa dalam manga nie dan banyak benda yang buat aku rasa 'terbuka mata' pasal adulthood. LOL. best la, banyak konflik tapi ada penyelesaiannya, dan setiap penyelesaian tu ada something reader dapat. atleast bagi aku.

dan aku start dah baca mana HORIMIYA (Hori san to Miyamura kun) sweet nak mati manga nie. hahhahaha. dengan aku pun blushing sama baca, lawak pun lawak. comel je. tetiba rasa comel baca manga comel. wakakkaka. still ongoing. wargghhhh banyak manga ongoing yang aku tunggu updatenyaa.

πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚πŸ‚

macam panjang pulak kan. kalau cerita pasal benda fav nie memang tak habis la.
i'm doing good. thank you.

kalau ada recommend any kdrama, anime, manga yang best pernah korang layan, please share ya! :D

adakah september korang pun membosankan jugak atau dipenuhi aktiviti best? hehehhe :3

see ya when i see ya lah,
ilal liqa'






Friday, 29 September 2017

buku dan tempe goreng with cheese

Assalamualaikum,
lately banyak cerita pasal life je kat blog nie kan. BORINGGGGGGG. hahahhahhaa. tapi tu la pasal sebab maybe dah hilang modal nak cerita apa kat blog nie. apa lagi, merapu meraban la kerja kita. selain bercerita sikit isu semasa dan apa yang terjadi dalam hidup aku dewasa ini. wakakkaka. 

beberapa hari lepas, keluar ngan mak dan adik2 settle hal kat pusat bandar sikit. lepas tu jenjalan sekejap menghilangkan kebosanan. jalan2 pun aku kebosanan jugak. kat rumah bosan. social media bosan, yaaaaaa BOSANnyaaaa hidup aku. tapi syukur la aku masih bernyawa. hmm positif itu penting. hehehe

lama dah rasanya aku tak masuk kedai buku. nie masuk pun atas ajakan adik2. masa aku ada duit, seciputttt je buku lejenpress kat kedai buku nie, masa aku 'kurang' ada duit, perghhh melambak2 tak cukup rak la buku2 nie, semua ada, dengan buku2 yang ada dalam wishlist. menangis tepi rak tu je la sambil belek2 hidu sedut bau buku. 

atas dorongan kakaknya, adik aku yang tak berapa minat novel pun beli la sebijik novel. wahahhaha. novel BUMI by Tere Liye (BM translations dari Bahasa Indonesia). memang wishlist la buku nie sebab ternampak iklan fanpage LejenPress kat FB (kuasa marketing guyssss). novel tu ada sambungan. kira bersiri la, BUMI, buku seterusnya adalah BULAN dan buku seterusnya adalah MATAHARI. dan dengar2 buku akan keluar next adalah BINTANG.

aku dah habis baca pun novel BUMI. cepat je baca dalam sehari dua. LOL.
genre realiti, fantasi dan aksi gituuuuu. menarik la, aduhhh nak baca sambungan dia pulak.

taktau la nak review ke tak sebab aku kan pemalas. takbangga pun. sedih. 
tengok la kalau rajin.  

bagi siapa yang mengenali diri ini, tempe adalah antara makanan kesukaanku. tempe goreng khasnya. sebab aku suka tekstur rangup dan menyihatkan(?). apatah lagi kalau ada tempe goreng sambal. perghhh perghhh meleleh kejap air liur. 

hari tu ada lebih sos cheese dari kfc. bawak balik rumah, goreng tempe panjang2, makan cicah sos cheese. nikmat weh. rangup2 tempe dan masam2 manis sos cheese bergabung meletup. tapi sedih sikit sebab harga tempe sekarang dah mahal. semua barang mahal sekarang. harga diri orang sekarang je makin murah. eh

sorry la update cerita bosan selalu. 
okay la kan, ada jugak update dari tutup blog

korang pulak apa cerita? 
ada buku best dibaca lately, share tajuk please?
siapa suka tempe jugak? kita geng, siapa je taksuka tempe kan. siapa2?!!

sekian,
ilal liqa'
see ya when i see ya lah,

Tuesday, 19 September 2017

august 2017 | stories x what else?

Assalamualaikum,
dah masuk pertengahan bulan september, aku baru nak buat conclusion bulan ogos. wakakkakaka. procrastinator terhebat. lama rasanya aku takbukak blog. ada la dalam dua minggu gitu kan. entah kenapa mood nak berblogging masa nie berkurang gila2. nak blogwalking blog blogger lain lagi la kelaut kelangit semua. sorry yeahhhh. 


august 2017 stories x whatttttttt
sebenarnya aku taktau nak cerita apa sebab main point bulan ogos banyak aku dah cerita dalam post bulan ogos. >> https://budaksukavanilla.blogspot.my/2017/08/ << click untuk throwback post bulan ogos. 


awal bulan ogos, aku pergi ke Mukah dan berkonvooooooo. officially graduated yooooo. 
dah buat satu post jugak 

nak cerita apa lagi nie? hahahhahahhaa
tepu dah otak bila dua minggu tak bukak blog. *alasan je nie*

aku banyak cerita pasal bulan ogos kat post nie jugak 

sebab aku dah cerita panjang2 kat banyak post bulan ogos, so takkan nak taip lagi benda sama kan. 

aiken tea tree oil
august empties | aiken tea tree oil aku dah habisssss T^T best guna nie bagi muka berjerawat macam aku. hehehhe. sebab jerawat cepat kering. bagi kes aku, ambik masa beberapa hari jugak la. suka guna tea tree oil sebab ada rasa menyegat kat jerawat tu, padan muka dia. hahhahaha. tapi mengeringkan kulit jugak tea tree oil nie. sebab tu kena pakai moisturiser jugak. best letak kat jerawat fresh, sebab cepat kecut. lagipun dia 100% pure tea tree oil. bau pelik herbally first guna, tapi lama2 best pulak bau dia. hahahhaha. alah bisa tegal biasa kata orang. cewahhh.

setakat nie aku pernah jumpa kat guardian je, kat watson tak pernah jumpa lagi. harga pun berpatutan rm11+ untuk sebotol nie, boleh tahan lama pulak tu. 

samsung flip phone
fav things | flip phone!!!! yay! akhirnya berjaya jugak dapatkan flip phone. lama gila dah wishlist flip phone nie sebab terjebak dengan anime dan kdrama dulu2. hahhahahhaha. dapat jugak akhirnyaaa. beli dengan adik sekali so dapat sikit discount. yeahhhhhhhh. happy gila dah ada flip phone. dapat la acah2 kan. hahahhaha. ada 3 warna boleh pilih, gold, red dan black. tapi kami dedua beradik pilih gold. nak tau harga dan mana aku beli, sila tanya kat komen box di bawah. sebab bukan sponsored post pun. whehehe. ye, aku beli online. 



MUSICS!


Rain by Sekai No Owari (OST anime Mary and The Witch's Flower)
sebenarnya dari bulan julai lagi aku terjebak dengan lagu nie sebab dorang release short PV kat youtube bulan akhir bulan jun. tapi bulan ogos baru banyak keluar lirik dan cover. hahahhaha. excited sangat walaupun anime belum lagi release. bagi peminat style anime by studio ghibli, boleh la nantikan anime Mary and The Witch's Flower nie sebab style anime dia memang hampir sama dengan studio ghibli walaupun di produce oleh studio lain. studio phonto rasanya kalau tak silap. 



Uchiage Hanabi by DAOKO x Kenshi Yonezu (OST anime)
rasanya aku mula terjebak dengan DAOKO lepas accidently terdengar lagu Daisuki (with Teddyloid) kalau tak silap, awal tahun lepas. lepas tu memang layan jugak lagu2 DAOKO sebab suka style dia rap. hahahhaha. awal bulan ogos, DAOKO ada release beberapa lagu kat youtube. aku terus tersuka dengan lagu Uchiage Hanabi lepas first time dengar. hahhahaha. taksangka jugak dia buat collaboration dengan Kenshi Yonezu. aku pun baru kenal Kenshi Yonezu nie lepas terjebak dengan lagu dia PEACE SIGN (Opening 1 Boku No Hero Academia Season 2) hahahhahah. oh ya, lagu Uchiage Hanabi nie pun ost satu anime movie yang aku malas nak cari nama dia sebab panjang. wahahhaa. 

selain tu, aku pun tetiba terlayan lagu2 oleh Fujita Maiko. her voice pergghhhh. sangat sesuai dengan lagu style oriental. malas pulak aku nak letak videos2 kat sini. kalau korang suka dengan lagu2 style japanese oriental (modern) bolehlah layan lagu2 by Fujita Maiko. lagu2 dia pun banyak dijadikan OST anime. 

okay done with music. banyak pulak cerita rupanya. hahhahahhahha. 


🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

ogos korang pulak macam mana? ada benda best dan musics best untuk di share?? share2 la. whehehehe. 

sekian,
ilal liqa'
see ya when i see ya lahhhhh. 

Saturday, 2 September 2017

tragedi hari raya aidiladha

Assalamualaikum,
hello bellooooo, okay apa yang tragedi sangat tu? LOL tu acah2 je. well iolls kan suka mengGEMPAKkan suasana. takda tragedi sangat pun. tapi meh la follow cerita raya korban kita. wehehehehe. takbanyak best pun, cukup la sekadar memori. syukur la memori manusia takmacam memori kad yang ada limit 16gb lah apa lah. 

hari merdeka 31 ogos 2017
genap 1 tahun arwah bapak meninggal. indeed we belong to ALLAH, and to Him we shall return. 

hari raya aidiladha 1 september 2017
macam biasa, kami beraya macam biasa. yang lainnya, kawan elin (my sis) datang beraya dan bercuti di rumah. memeriahkan suasana wahahahhaha. meriah sikit rasa raya aidiladha tahun nie. walaupun aku macam biasa je la rasanya. makan je banyak XD


tragedi bermula dengan. .. . . .
petang raya tu dah plan nak melawat kubur arwah bapak. plan la bagai, dah siap berkemas, start kereta, panaskan enjin. kemain aku selfie dalam kereta masa tu, tetiba phone jatuh dan tetiba lampu amaran(?)/emergency(?) yang kiri kanan tu terkelip2. lol, punyalah lawak taktau macam mana dah nak tutup dia, kecoh kejap adik beradik ngan mak, mak siap plan nak bawak bengkel. HAHAHHAHAHA. aku kata jangan dulu nanti kena gelak baru tau. pastu mak call pakcik aku (abang kepada mak) dan rupanya cara nak tutup dia tarik je button ada bentuk segi tiga atas stereng. LOLOLOLOLOLOL.

next, otw dahhhh, kereta bergerak atas jalan raya. aku perasan, meter suhu kat dashboard, tak drop2. mendadak terus stay kat H (hot) dan feel bawak kereta pun dah lain macam. aku cakap ngan mak kat sebelah, macam biasa mak iolls nie jenis terlebih terkejut, terlebih nervous, suruh berhenti terus dekat jalan raya masa tu jugak. masa tu kat traffik light, takkan nak menganggu laluan orang kan, so aku kata rilex dan cari tempat sesuai tepi jalan raya. bila dah jumpa berhenti la (depan kat kawasan traffik light tu jugak tapi ada kawasan sikit tepi tu) dan yang penting tak menganggu arus jalan raya. mak terus call pakcik2 (abang2 kepada mak). hahahhahah. dah agak masalah sebab air dalam tangki radiator kurang dan hose bocor. lepas isi air, terus follow pakcik aku pergi bengkel sebab dia nak tolong belikan hose baru dan pasang terus. batal la niat hari tu nak ziarah kubur sebab hari dah nak senja. tu je la tragedi nya. hehehhehe

awal2 kereta tu dah bagi amaran walaupun tak sengaja tertekan lampu amaran tu XD

kalau hari raya, mak memang selalu buat daging masak hitam, rendang ayam dan kuah kacang. bagi aku nie menu biasa kami masa raya. yang lain sikit masa tu, rendang ayam mak buat banyak kuah kali nie, selalunya kering sikit tanpa kuah, dua2 stail pun sedap. memang kenyang makan berkali2. daging masak hitam macam biasa la, semua suka dan paling cepat habis. 


tak sarawak la kalau takda kek lapis sarawak. hahhahahaha joke. sedap kek lapis yang belah kiri (cheese cake & red velvet(?) tu walaupun beli kat market harga rm10. seronok makan. tup2 dah habis. rasanya orang rumah nie sendiri yang habiskan. wahahahha. takpe, boleh beli lagi sebab orang jual kek lapis kat market memang tiap2 hari ada. bukan untuk hari raya je. 


🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨🍨
tu je la cerita raya haji aku tahun nie.
lama dah aku tak tengok orang sembelih lembu korban. kalau ada pun bukannya aku berani sangat tengok. hahahhahahha

cerita raya haji korang pulak macam mana?
makan apa? (huhuhu sibuk nak tau korang makan apa kan)


sekian,
ilal liqa'

Wednesday, 30 August 2017

life update | poslaju and banana milk

Assalamualaikum,
hello gaissssss, kembali cerita pasal kehidupan. LOL. nothing interesting with my life, but I'm trying. hehehhee. nampak sangat takda benda lain nak di update. hahahhaa

parcel poslaju

sebenarnya sebelum2 nie pun memang pernah guna poslaju untuk pos barang2 giveaway aku yang lepas2. tapi masa tu, arwah bapak yang settle semua, aku tinggal nak pack dan tulis alamat je kat atas borang. arwah bapak tolong pos. 

tapi kali nie aku pergi settle sendiri. pergi hari sabtu lepas, poslaju bukak setengah hari je kan. so, pergi pagi dalam pukul 10.30 macam tu. hahhahaha. yang best pergi hari sabtu adalah TAK BANYAK ORANG kat poslaju. hahhahaha. 

macam mana nak pos barang guna poslaju? 
bila dah tak banyak orang, tak perlu beratur ambik nombor giliran bagai. terus pergi ke kaunter je. ambil borang dan isi dan kalau nak parcel, mintak la dan bayar la kosnya. mudah je sebenarnya. dah bayar ambik resit, settle la. easy. hahhahaha baru tau senang macam nie je kan. ingat susah2 banyak kerja.

lepas settle benda kat poslaju, pergi skynet pulak ambik barang sebagai blogger. cewahhh. hahhahaha. entah beberapa kali dah jejak skynet sebab sedihnya skynet takhantar barang sampai rumah aku, katanya kat kawasan rumah aku takda ejen. so nak taknak memang kena pergi office skynet la. nasib kat pusat bandar.


produk himalaya
barang best2 yang aku ambik kat skynet. rasanya ada la dalam beberapa hari barang nie kat skynet. hahhaha. sebelum nie memang dah teringin nak barang2 dari brand Himalaya nie, tapi boleh tahan mahal. shampoo dan conditioner tu cecah rm30+ sebotol. syukur la dapat benda nie. hahahhaa. kalau rajin aku review la semua.


pokka banana milk
pokka banana milk. aku memang minat milk dari brand pokka yang ada melon milk, mango milk sebab rasa dia tak terlalu pekat macam susu biasa (cth; susu coklat brand dutch lady). aku mula terjebak suka banana milk pokka nie lepas try kotak besar masa bulan puasa haritu. cuba2 je sebenarnya, last2 tersuka. kalau takdapat merasa banana uyu korea tu, merasa nie pun dah okay. hahhahaha.


mee hong kong
mee hong kong. rasa yang nie biasa2 je. okay la. habis jugak aku makan walaupun bukan macam mee hong kong yang aku expect. hehehe. masa nie keluar ngan mak, nenek dan adik aku untuk medical check up dan ambik ubat nenek yang tiap dua bulan sekali kitorang pergi klinik tu temankan nenek. 

tetiba rasa sedih bila tengok orang2 tua kat klinik tu. 
hargailah ibubapa anda dan orang tua. 

tu je la life update kali nie, nothing interesting pun kan.

so, korang pernah pos barang kat poslaju tak?
pernah tak merasa banana milk pokka tu? suggest jenama susu yang best please. hahahhaha

sekian,
ilal liqa'
see ya when i see ya lah!


Saturday, 26 August 2017

Merdeka!Merdeka! Blogger Contest

Assalamualaikum,
lama dah rasanya tak join contest. kali nie nak join contest yang dianjurkan oleh LAZADA pulak. sebenarnya aku suka join contest2 macam nie. sebab mana tau jadi yang bertuah kan. wahahhaha

Merdeka! Merdeka! Sale ; http://www.lazada.com.my/merdeka-sale/ bermula dari 25 Ogos sehingga 31 Ogos dimana korang akan jumpa diskaun spesial sehingga 80%!! takhabis2 dengan SALE LAZADA nie, murah hati betul. dahtu, siap ada contest tiap perayaan. excited tau! hahhahaa. masa SALE macam nie la bagus shopping sebab barang banyak diskaun. wehehehe


a. What do you love about being Malaysian? (Apa yang anda suka tentang menjadi warganegara Malaysia?) πŸ’“πŸ’“
Aku sangat bersyukur jadi warganegara Malaysia, sebab Malaysia negara yang aman dan juga aku suka rakyat yang berbilang bangsa. Boleh sambut bermacam jenis perayaaan antaranya Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baru Cina, Hari Gawai dan sebagainya. itulah aku rasa kelebihan paling best menjadi rakyat Malaysia. walaupun berbilang bangsa, rakyat saling bertolak ansur dalam mengekalkan keamanan negara. Paling penting, Malaysia ada pelbagai jenis makanan yang menarik dari pelbagai jenis bangsa. banyak la benda yang aku suka jadi warganegara Malaysia. boleh buat karangan dua pages. hahhahahhaa. 


b. Choose your favorite local brand here : http://www.lazada.com.my/malaysian-brands/  (Pilih jenama tempatan yang menjadi kesukaan anda)
PENSONIC
serius aku kata, family aku suka jenama PENSONIC sejak dulu kala. sampai aku sendiri pun terjebak suka dengan jenama nie. dari kipas ke barang2 dapur memang banyak dari jenama PENSONIC. memang kenangan betul la. hahahaha.



c. Select two product from that brand that you love. (Pilih dua produk dari jenama yang anda suka)

Pensonic Juice Extractor PJ-6900S πŸ‘‡
sebab nak minum jus buah-buahan segar. dengan adanya mesin jus nie boleh la senang2, perah buah buahan segar, bila senang perah buah buahan segar maka aku rajin minum jus buah buahan, bila rajin minum jus buah buahan badan pun jadi sihat, bila badan sihat, diri pun rasa happy.
Pensonic Juice Extractor PJ-6900S



Pensonic Chef 's Like Air Fryer PDF-2201  πŸ‘‡
nie best! takperlu goreng makanan pakai minyak dah. kreatif, jimat duit dan jimat minyak. eh. kalau boleh beli nie, mesti mak happy gila masak makanan kat rumah. lagipun, family kitorang memang suka makanan2 yang bergoreng. dengan adanya air fryer nie gerenti happy. 
Pensonic Chef 's Like Air Fryer PDF-2201



tetiba rasa mak2 pulak sebab pilih barangan dapur. wuhuhu. girls power *tetiba* hope ada luck.
apa lagi meh la singgah dan menjamu mata di LAZADA Merdeka! Merdeka! Sale πŸ’ͺ


see ya when i see ya lah,
ilal liqa'





Thursday, 24 August 2017

tiada semangat kesukanan?

Assalamualaikum,
sekarang famous dengan SUKAN SEA kan? aku bersemangat jugak tengok tv masa hari pembukaan hari tu. yang banyak persembahan unik tu walaupun aku cuma jeling2 dan duduk depan tv beberapa minit. LOL.

aku adalah seorang yang pasif. aku rela duduk dalam rumah mengadap buku dan study dari bersukan. hahahha. bagi aku best sebenarnya bersukan nie, TAPI, aku nie jenis lemah(?) yang sangat tak sesuai untuk sukan. hahhahaha. tapi sebenarnya aku okay je bersukan. paling aktif masa zaman sekolah menengah la. pernah join sukan bola jaring untuk setahun dan taekwando untuk beberapa tahun walaupun masih bertali pinggang putih. hahhahaha memang takdak courage la nak upgrading. sebab tu aku rasa, sukan is not for me. walaupun ada masa, memang aku enjoy layan jugak bersukan nie. 

sukan dan semangat kesukanan?

walaupun aku tak bersukan, aku layan sosial media hari2 kot, layan berita terkini. dan sekarang banyak cerita pasal SUKAN SEA tu la. setiap hari ada je benda yang lalu kat wall fb dan twitter, berita2 yang menarik pasal SUKAN SEA nie. aku yang taklayan sukan sangat pun ada jugak tertarik nak baca.

aku happy bila ada atlet Malaysia yang menang. walaupun aku tak follow langsung sukan2 tu. hahahhaa. aku baca terus kat media sosial. 

aku sedih bila ada berita pasal fan Malaysia yang over dan ada yang kutuk Malaysia. aku follow jugak beberapa kes. baca media sosial. sedih sangat rasanya bila ada yang kutuk Malaysia. yang certain rakyat Malaysia pun ada yang jadi batu api. macam nie ka semangat kesukanan yang kita ada? SMH.

hati2 dalam share dan menulis benda2 yang melibatkan negara kat media sosial. jaga adab, bahasa kita. BAHASA MENUNJUKKAN BANGSA. amalkan RUKUN2 NEGARA. hehehehe

dah nak menyambut hari kebangsaan dah nie. Malaysia Boleh :)

aku harap la semangat kesukanan dan hubungan baik antara negara2 yang bertanding kekal membara sampai bila2. 

p/s : jarang aku post pasal berita semasa nie. hahahhaha tetiba bersemangat kan. nota untuk aku sendiri jugak. manatau satu hari nanti aku tetiba lupa diri. 


πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡

siapa rajin layan SUKAN SEA sini? follow up tak berita2 SUKAN SEA dan apa berita yang menarik perhatian korang? share sikit :)


sekian, ilal liqa'
see ya when i see ya lah

Wednesday, 16 August 2017

hermo haul for my sister

Assalamualaikum
okay, sebenarnya beberapa hari nie idea nak update blog umpama 'hidup segan mati tak mahu'. macam biasa malas menaip dan idea pun berkurang, maka krik krik la blog. wakakkakaa. biasalah, bila blog personal nie, kekadang ada la mood nak update, kekadang tak berupdate la. chill. take your time bebeh.

thanks bagi yang wish dalam post lepas pasal konvo tuuuuuuu. terharu baca :D

ok, sebenarnya nak cerita, beberapa hari lepas, adik aku ada mintak tolong nak beli kbeauty product (pengaruh iolls kuat, hahahhaha). so, tengah decide nak beli kat althea atau hermo, lepas beberapa jam berfikir (hiperbola sikit), aku decide nak tolong beli kat hermo je la sebab dia nak cepat sampai (weekend nie dah balik poli).

yay, sampailah sudah. isnin order, rabu (today) dah sampai. pantas zass zass je kan hermo nie. pernah share jugak pasal hermo haul dulu2 kat post SINI. kali nie kena beli RM150 keatas baru dapat free postage (sebab kat sarawak kan). hahahhahaha


sorry gambar buruk sikit. wakkakaka. 

nampak sangat kan pengaruh aku kat situ. hampir semua brands tu aku dah ada. hahahhaha. 


πŸ’ ini list barang2 yang adik aku (si elin) pilih;

1. nature republic | aloe vera soothing gel mist (dah review kat SINI)

2. w.lab | sebum out finish pact (pernah jugak beli yang nie tapi kat althea kat post SINI)

3. its skin | VB effector serum (nie jenis lain, vitamin B untuk oily skin kalau taksilap, aku pernah review tapi aku punya vitamin C, baca post kat SINI)

4. apieu | sun cream waterproof 50spf (dia nak beli macam aku punya kat post SINI, tapi dah out of stock kat website hermo, jadi pilih yang nie je la)



πŸ™‹ yang aku pilih;

its skin | babyface petit pact. comelllll sangattttt (i kennot la benda comel2). kecik cenonettt je. aku beli yang nie sebab aku punya w.lab sebum out finish pact aku punya dah pecah, jatuh dari atas katil (carelesssssss iCRY) dah la fav pact sebab memang buat muka tak berminyak. ingat nak review, tapi taksempat pulak. hhahahhaha. kalau aku rajin, nanti aku review pulak its skin babyface petit pact nie. 

🍈🍈🍈🍈🍈🍈🍈🍈🍈🍈🍈

okay done,
cepat betul servis hermo nie. terbaikkkkk. 
kalau ada rezeki, nak je shopping lagi kat website hermo. hahahhaha

korang pernah tak shopping kat website hermo? ada senarai barang2 dalam post nie yang korang nak aku review?? tell me :3


Friday, 11 August 2017

my convocation day!

Assalamualaikum,
okay, nie lambat sikit nak cerita. wahahhaha. minggu lepas, pada tarikh 5 ogos 2017, aku officially #doneCONVO. alhamdulillah. kira dah SAH jadi alumni Politeknik Mukah Sarawak. hakak2 senior dah. hehehehe. lepas TIGA TAHUN dan setahun lebih tunggu konvo, akhirnya konvo jugak. aku dalam bidang Diploma Teknologi Maklumat dan Komunikasi (Pengaturcaraan) atau lebih dikenali sebagai dip programming.

pada mulanya, aku tak rasa nak pergi pun konvo kali nie. sebab fikir banyak benda. 
lepas mak pujuk, pergi je la. wahahha. I'M GLAD I DID!!

3 ogos 2017
malam2 berangkat ke Mukah with makcik, sepupu2 kecik, nenek and mak. hahahahha the only boy yang ikut adalah adik lelaki aku. sebab adik2 aku yang lain sekolah. yang si bongsu tu exception la sebab dah cakap ngan cikgu dia.

4 ogos 2017 (raptai)
hari nie raptai, pepagi dah bersiap ke poli untuk raptai. excited gila jumpa coursemates. masing2 ada perubahan, makin cantik, kacak dan sihat2 belaka. banyak jugak benda kena settle hari nie, ambik jubah untuk konvo dan settle gambar la konon. dah settle, lunch dengan roomate. banyak benda dicerita. wahahaha. tetiba rindu zaman belajar. 

5 ogos 2017 
hari yang dinanti akhirnya tiba. excited kemain. berdebar jugak nak naik pentas, walaupun beberapa saat je kan. hahhahaha. tapi alhamdulillah, selesai dah. bergambar apa semua. terus pergi hotel sebab nak lunch atas ajakan ngah (makcik aku belah mak, sebab anak dia pun ada sebaya aku yang konvo jugak, siap bagi bunga dan teddybear lagi, terharuuuu). dah lunchhh sesi bergambar pulak. hahahhahah. so tired. lepas tu, pergi balik poli nak pulangkan jubah dan ambik sijil graduate ori. done. wohoho. taksangka dah officialllllll. 
coursemates gegirls. ada 3 orang takda dalam gambar. T^T
aku kat mana? whehehe

 with mak. gigih edit gambar background blur. walaupun tak perfect, kira okay la kan. banyak lagi gambar ngan mak dan adik. tapi malas nak upload sini. hahahhaa. aku banyak upload kat insta je. 

 with mak dan makcik2 (ngah idot and wa jijot) yang banyak berjasa. 

nasib baik senyum. sebab masa nie nervous dan terlupa bila turun pentas, senyum ke tak tadi eh? hahahhaha. banyak kamera kat depan wehh, rasa retis jap. wakkaka. harap gambar official jadi okay la. (gambar nie ihsan unit multimedia, thanks kawan yang tag. wehehehe)

I'm genuinely happy! takde rasa sedih sangat sebab hari nie sepatutnya happy2 je. and i know, everyone around me always try to make me happy. thankssssss. may ALLAH bless.

arwah bapak mesti rasa bangga, his eldest daughter made it!. al-fatihah. :')


✨✨✨✨
congratulations untuk kawan2 dan rakan seperjuangan. cewahhh. semoga kita terus berjaya dalam hidup masing2. terima kasih sebab banyak membantu selama 3 tahun kita bersama, sekelas, tak lokek ilmu. semua baik2. syukur sangat dikurniakan coursemates dan kawan2 yang baik nie. walaupun kekadang ada je benda tak best jadi, tapi korang tetap ada dan tetap positif. MAKASEHHHHH. wahahha. till we meet again yawww. 

another memory to keep in my life chapter πŸ’“

see ya when i see ya lah,
ilal liqa'


Wednesday, 9 August 2017

REVIEW | Skinfood Premium Tomato Whitening Toner

Assalamualaikum,
Skinfood Premium Tomato Whitening Toner Review | review datang lagi. memang bulan nie rajin nak review product rasanya. hahhahahha. sebab seronok menulis review. mencurah idea nak menulis. wakakkaka. banyak benda nak komen kan. so mengadap lagi la review, kali nie nak review toner pulak. dah hampir sebulan lebih aku guna Skinfood Premiun Tomato Whitening Toner nie, kemain panjang nama dia, senang cerita pendekkan jadi tomato toner je la. hahhahahaha. been writing this review for a few days because i'm too lazyyyyy! hahahha. okay then,

Skinfood Premium Tomato Whitening Toner Review

without further ado, let's us begin!

skinfood premium tomato whitening toner
Skinfood Premium Tomato Whitening Toner (Skin-Brightening Effect | Mild Whtening) made in korea. skinfood pun memang antara jenama kbeauty yang agak terkenal la bagi penggemar kbeauty products. dari segi packaging dia, aku suka botol macam nie. ada penutup dan bila bukak penutup ada stopper. senang la nak letak dan baling kat mana2, confirm tak leak. hahaha

bahan utama : 10% ekstrak tomato dan vitamin C (click HERE to read more)
jenis kulit : untuk semua jenis kulit


skinfood premium tomato whitening toner
belakang dia semua tulisan korea. takfaham satu pun kecuali manufacturing date dan expired tu kot. dan ada perkataan made in korea. so original la made in korea. 

my verdicts ;
aku suka sangat dengan toner tomato nie. bau dia memang takda langsung bau tomato. ada bau yang relaxing gitu, tak terlalu kuat. aku guna toner nie setiap hari selepas cuci muka. sebab aku suka tomato toner nie, dia tak terlalu 'harsh' atau kasar untuk kulit acne-prone (berjerawat) macam aku. hahhaa. lepas pakai rasa segar2 je. takde breakout apa semua. alhamdulillah. 

kegunaan toner ;
aku rasa mostly dah tau kegunaan toner (secara general) nie apa, pada mulanya aku ingat toner nie hanya untuk mengecilkan pori2 di muka, tapi kalau mengikut 'korean skincare routine', toner adalah untuk balance ph kulit muka lepas cuci muka dengan pencuci muka yang beralkali. (correct me if i'm wrong)

cara guna (how to use) ;
aku lebih suka bila nak guna letak beberapa titis kat cotton pad dan sapu kat muka. lepas tu nampak la kesan kotoran walaupun lepas baru cuci muka. hahahhahah. ada yang suka letak kat tapak tangan dan tepek2 kat muka. ikut suka korang ler nak guna toner macam mana. asal dapat semua benefit dia. 

credit pic to ALTHEA

pros ;
🍎 no alcohol - rasanya, sebab tengok ingredients dia memang takdak alcohol. kekadang toner yang ada alcohol boleh mengeringkan kulit yang dah sedia kering (lead to over produce sebum and jjanggg new acne). toner beralkohol bagus untuk kulit muka yang minyak berlebihan. apa2pun, ikut pilihan korang.
🍎 bau yang nice gittew. selalu rasa taksabar nak guna toner lepas cuci muka. tapi makesure muka kering (lepas cuci muka)  dulu baru guna.
🍎  botol yang comel. hahhahaha. dan packaging yang secure. 


cons ;
🍎 kena beli online (sebab kat tempat aku tinggal mana ada branch skinfood dan korean products sobsss)
🍎 harga mahal *uhuksss* kira berpatutan la. tapi takpe, sebab boleh tahan dalam tiga bulan atau lebih untuk satu botol. aku dah dekat dua bulan guna, belum sampai setengah botol, masih banyak lagi. hahhahaha


harga ; masa aku beli hari tu RM38 rasanya, nie tengok balik kat website althea dah RM48. hahhaha
mana nak beli ; online http://my.althea.kr/premium-tomato-whitening-toner dan branch skinfood di malaysia

not a sponsored post, honest review based on my own opinions yaw. 

so, uolls ada guna toner dalam skincare routine harian korang tak? share sikit. 

sekian,
see ya when i see ya lah,
ilal liqa'

Wednesday, 2 August 2017

july 2017 | stories x my life

Assalmualaikum,
cepat je masa berlalu. dah bulan ogos. so, nak buat la post summary pasal bulan July 2017. kalau ditanya kenapa aku buat post macam nie tiap bulan? jawapannya, sebab aku nak appreciate everything in my life. ada masa aku sedih, aku throwback balik la bila baca post2 bulan2 lepas pasal apa yang buat aku happy. hahahhaha. macam poyo je kan, tapi memang berkesan la untuk aku. kira ambik positive vibe dari posts di blog sendiri, sebab tak sepanjang masa kau happy. 

ok, let's begin!

bulan nie banyak keluar ngan mak dan nenek. tiap minggu rasanya. sebab banyak benda kena settle kan. selalunya aku malas je nak keluar rumah, tapi mengenangkan kalau keluar boleh la ambik udara hapak kat market jap. hahahhaha. k. chillex je la tengok perangai orang lain. takkan nak terperuk kat rumah je kan. walaupun aku suka terperuk kat rumah.  


dah start bullet journaling secara official. aku isi bullet journal tu secara monthly je. sebab dah ada planner aka journal untuk isi tiap hari. isi pasal 'highlight of the month', 'favourite', 'goals', 'grateful' dan lain2. macam2 boleh buat dengan bullet journal nie, jadi expenses tracker dan amal tracker pun boleh. be creative, cewahhh. 


pizza bunpizza
potato wedges gorengpepper sweets
makan seminggu sekali makanan macam nie boleh la kan. tetiba craving pizza. beli yang kat bakery biasa2 lagi sedap dari pizza hut, opss. hahahha. sebab pizza hut aku baru sekali je pergi. tu pun dah bertahun berlalu. lepas makan potato wedges goreng makan dengan mayonis dan sos cili tu, keesokkannya, jerawat masak kat bawah hidung. hahhahahha. besar pulak tu. obvious kan, apa yang kita makan memang nampak kat muka. jangan lupa minum banyak air kosong. minum secukup rasa la. terlalu banyak pun takboleh jugak.

dannnn, 
hari tu masa keluar ngan mak dan nenek, sempat singgah kat satu kedai jual souvenirs dari sarawak (orang sarawak sendiri pun masuk kedai souvenirs sarawak). banyak benda best aku nampak macam keychain, postcards dan so on. kalau ada rezeki, nanti boleh la beli dan buat giveaways kat blog. hehhheee. sebenarnya nak cerita yang aku beli gula2 lada. hahahhaa. sebab nak jugak merasa kan. bagi aku, okay la rasa dia sebab ada rasa peppermint dan sedikit pedas lada. bagi ngan adik2, ada yang kata tak sedap dan bagi balik kat aku. wahahhaha.  


takboleh nampak cermin besar dan clear sebab mesti nak selfie. ok. baju tu yang aku beli kat sgshop, baca post SINI. muat2 je. aku ingat bila pilih saiz L ada effect oversize sikit. hahhahaa. k.

#RoadToKonvo, hari Sabtu nie aku konvo. jumpa balik coursemates dan roomates. taksabarnyaaa.  tapi ada kawan2 yang tak dapat datang. sedih jugak la rasa. apa2 nanti la aku update kat blog kalau berkesempatan. Khamis dah berlepas ke Mukah. 



πŸ•  JULY FAVOURITES!  πŸ•

MOVIES ;
πŸ“Ί Okja (2017) | aku memang teringin tengok movie nie lepas tengok iklan kat youtube, movie nie boleh tengok kat netflix, tapi aku download kat website lain. happy tak terkata lepas download. hahahhaa. bagi aku movie nie best jugak la, pasal khinzir mutan, first tengok iklan mati2 ingat benda tu HIPPO, badak, lebih menyerupai badak. ada jugak scene yang membuatkan aku hampir berjujuran air mata. 

πŸ“Ί Fantastic Beast and Where to Find Them (2016) | lama dah nak tengok movie nie!!! cuma takdak peluang dan taktau nak download kat mana. terjumpa website download movie best terus cari movie nie. best jugak!! suka watak lelaki yang suka kumpul dan bela macam2 jenis beasts tu. tengok lama2, hensem pulak. hahhahahahha. k. suka magic2 nie, teringin nak tengok dia pergi jumpa harry potter, sama timeline kan. 


ANIME ;
🚩 Boku No Hero Academia S2 | aku memang dah follow anime nie masa mula2 keluar. sekarang masih ongoing. anime nie buat aku happy, ada jugak mentions pasal anime nie dalam post yang lepas2. walaupun aku ada baca manga dia, yang jalan cerita sama dengan anime, tetap excited menanti episode baru tiap minggu. suka dengan semua OST dia. plus ultraa!

🚩 Uta no Prince Sama (UtaPri) | hahahhaa akhirnya aku layan jugak anime nie. baru season 1. best laaaaa. suka suara Ichinose Takiya (Mamoru SAMAAAAA~). hensem2 semua, walaupun ada watak macam cringey sikit. tapi takpa la anime. 


SONGS ;
layan lagu2 BTS berbagai version kat youtube. aku banyak layan dari creator R E V E R I E. dia banyak buat lagu jadi CLOUD VER, MAGICAL VER, RAIN VER. dan banyak lagi. lagu2 yang rancak2 pun jadi soothing je bila dengar. my fav is SAVE ME (BTS) in Cloud Ver. 

GAME ;
memula aku addict dengan game BON BON CAKERY sebab boleh buat cake resepi sendiri lepas ada bahan. tapi lama2 bosan pulak sebab macam takda improvement. main pun biasa2 tunggu customer beli, train staff, promotion dan sebagainya. pastu uninstall. download HOTEL STORY pulak. best jugak. boleh besarkan hotel, susun2 kawasan2. macam2 la. excited main game nie sebab excited nak menanti hotel membesar. LOL. kalau ada siapa yang layan game nie boleh la add aku ye. nama bivichan. 

officially a RAVENCLAW~
dua tiga kali test, jawapan sama keluar walaupun kat lain2 website. last website test kat pottermore.com, so kira official dah kan. hahahhaha

ok, done. 

benda best yang korang makan, tengok, layan bulan JULY nie pulak apa? share sikit
Hogwarts house korang pulak apa?

see ya when i see ya lah,
ilal liqa'



πŸ’ ads | KFC bucket murah
πŸ’ ads | komen hambar pasal badan


Thursday, 27 July 2017

KFC zinger double down

Assalamualaikum,
lama dah aku tak buat review makanan kan. hahahhaha. banyak post gambar makanan je. lately aku banyak makan makanan macam nie dan berminyak, banyak mayonis la. lepas tu, jeng jeng jeng, berketul jerawat baru fresh tumbuh kat muka. hahahhaa padan muka. padannnnn. ok dah. 

kali nie nak cerita pasal KFC zinger double down yang aku makan minggu lepas2. baru rajin nak up kat blog dan menaip bagai. beli guna duit hasil berblogging, jadi kena la tunjuk kat blog. wakakkaka. 

all meat no bun WOW!

aku pilih COMBO, harga RM14.70
okay la, dapat zinger double down 1, air 1 dan french fries 1. 

ala carte (single) harga rm10.90 (macam tu la, aku agak2 je sebab dah lupa)

KFC zinger double down
beli secara take away atau tapau la senang cerita. sebab banyak benda nak kena handle hari tersebut (cewahhh cakap banyak orang busy. LOL). masa nie zinger double down nie banyak dah keluar iklan kat youtube (aku rajin layan youtube). berapa liter dah air liur aku telan masa tengok iklan dia. hahhaha. so alang2 singgah kat mall yang ada kfc, apa lagi, terus nak cuba la. 

KFC zinger double down
gambar tak berapa elok sebab tak sabar nak makan. gigih ambik gambar sambil telan air liur. hahahaha. nampak rangup je kan. sorry la aku tak bukak bagi nampak cebisan ayam nipis tu sebab buruk sangat rupa cheese cair dan mayonis berserta sos keju (setelah beberapa jam dalam kereta yang panas). 

KFC zinger double down
rasa dia sedap!! dah nama ayam bertemu ayam jadi ala burger ayam kat tengah pun ada ayam. rangup dan ayam dia jenis spicy rasanya. sesuai la makan dengan sos keju dan mayonis nie, ada pulak keju keping. nikmat ler jawabnya. cuma kena handle sikit jenis ayam yang agak berminyak tu. aku makan setengah je dah kenyang (simpan jap dah tu sambung balik makan bila lapar) banyak isi ayam dia. nak lagi umphh, letak la sos cili/tomato ikut style korang. cuma kalau sos cheese dia bagi leleh2 sikit mesti best. hahahhaha (lain kali kalau ada geng di kfc boleh la request letak sos cheese banyak sikit. LOL)

tu je la nak cerita, 
bila la kfc nak sponsor aku nie? hahahhaa
(not sponsored post, honest opinion)

haaaa, korang dah merasa ke zinger double down nie?

sekian,
see ya when i see ya lah,
ilal liqa'



πŸ’ ads | KFC bucket murah
πŸ’ ads | komen hambar pasal badan