Thursday, 22 June 2017

food for iftar

Assalamualaikum,
kurang dah rasanya cerita personal dalam blog nie. hahhahaha. sebab utama adalah PROCRASTINATION sebab banyak je sebenarnya benda nak cerita kat blog tapi tu la, tunggu jap, nanti nantilah selalu bermain dalam kepala. entah kenapa macam tu. susah sangat nak buang perangai gitu. mohon berubahlah demi masa depan. hahahhahahhaa

ramadhan kali nie rasa ada yang kosong. 
sebab kali pertama ramadhan tanpa arwah bapak. 

tapi alhamdulillah, ALLAH masih beri kemudahan dan nikmat dapat merasa makanan.

 first time makan kat MarryBrown, masa nie tengah sungkei kat luar. konon lepas tu nak terus shopping. orang lain shopping baju raya, aku shopping stationery kat mr diy. hahhahahhaha

 antara makanan2 pada awal ramadhan. simple je. aku suka lauk simple macam nie. sebab senang nak makan. serius, aku suka kalau ada dua atau tiga lauk je. banyak2 buat apa, pembaziran. kecuali kalau ada kenduri ke. hahhahahha. taklupa jugak kuih muih. 

my first takoyaki. 3 bijik untuk rm3.50. okay jugak la. sedap. takoyaki sotong, tak tako la kalau takdak sotong. you know what i mean? hahhahahha

pemberian nenek. besar betul ketam tu. kalau makan ketam, aku suka makan bahagian tangan(?) dia tu je, sepit? whatever. sebab kat situ bahagian paling banyak isi. dan aku tak berapa sangat makan badan dia. 

bila tengok gambar nie balik, memang nampak sedap sangat. hahhahaa

apa2pun, lauk apa pun, kena la bersyukur. 
elakkan pembaziran ya.
tahun nie, takdak pergi bazaar ramadhan besar rasanya. pergi yang kecik2 kat mall2 je. sebab ai malas nak drive jejauh. LOL

kurma good for iftar. 
sebab video viral pasal lipas/ulat dalam kurma tu, kemain aku check kurma sebelum makan. hahahhaha. 

p/s : sorry publish awal. kalau baca awal boleh la cari kalau teringin kan. wahhahahha

sekian,
see ya when i see ya lah


Tuesday, 20 June 2017

ALTHEA | my raya KBEAUTY haul

Assalamualaikum
macam yang aku janjikan dalam post yang lepas POST INI, kali nie nak share pasal barang2 yang aku terima dari ALTHEA korea. yeahhhh. happy tak terkata la.

sementara promosi nie masih berjalan, korang baca la blogpost yang aku tulis pasal ALTHEA nie
Ramadan and Raya Special (ALTHEA)

let's started~

 my raya KBEAUTY HAUL
meh nak cerita apa yang aku pilih dan beli di website ALTHEA korea.


memula nak cerita pasal masa terima parcel serba pink nie. excitednya lahai. plastik untuk wrapper tu comel sangat, kalau dulu cuma pink plain je, sekarang ada corak barang makeup kat plastik parcel tu. comel duh. aku memang suka benda comel2 macam nie.

jjannggggg! yayyy, dapat special and limited edition ramadan box yang berwarna mint. suka sangat dengan box nie. dah la warna ala2 pastel gitu. comel. yang suka kumpul box tu memang akan jatuh hati la. aku pun boleh dikatakan suka kumpul box2 comel macam nie. 


nampak macam penuh box tu dengan barang2 yang diorder dari website ALTHEA korea. jyeahhh. 


dan inilah rupanya barang yang diorder dari website ALTHEA KOREA, mostly aku pilih skincare. nak start balik skincare routine baru sebab dah beberapa bulan rest dari produk2 skincare kecuali guna pencuci muka. cuma concealer dan lipstick je dalam kategori makeup. 


 Nella | Black and Black pore cleansing SET
aku lama dah wishlist benda nie dalam website althea. mostly sebab suka dengan berus dia yang lembut. bila baca review, yes berus dia sangat lembut dan cleansing foam tu pun okay untuk kecilkan pori di muka. salah satu sebab aku pilih nie jugak sebab, cleansing foam tu bahan2 dia banyak dari sumber natural tumbuhan dan buah. 


 SKINFOOD | Premium Tomato Whitening Toner
sebab aku nak start skincare routine yang baru, aku rasa aku perlukan toner baru. toner lama (innisfree) tak sesuai untuk kulit aku. so, harap yang baru nie sesuai la. aku pilih toner tomato by skinfood nie sebab pernah ternampak ada youtuber skincare yang guna toner nie dan dia kata toner nie tak terlalu harsh untuk kulit yang berjerawat dan acne prone skin. (macam kulit muka aku sekarang). 

dan sebab kulit muka aku bukan jenis oily dan agak kering, aku elakkan toner yang ada alcohol (sebab alcohol boleh menyebabkan kulit muka yang kering jadi makin kering). so, toner nie rasanya takdak alcohol masa aku check ingredients.


 it's skin | power 10 VC effector
as serum/essence. aku memang sedang mencari sumber vitamin C untuk skincare and yeahhhhh sangat excited bila jumpa VC effector nie. tambahan ada campuran green tea. cun pulak memang sesuai untuk normal to dry skin (combination). sesuai untuk brighten freckles and skin (in my case, bekas jerawat). kalau tak silap tomato toner tu pun ada vitamin C jugak. yeahhh. excited. dah guna, suka dengan bau dia yang macam citrusy. memang vitamin C sangat. dan jugak, VC effector nie antara yang popular dan bestseller dalam banyak2 power 10 serum/essence/effector nie. antara sebab serum nie famous sebab harga dia murah dari serum2 yang lain.


 it's my puff | oval sponge
aku sebenarnya taktau apa motif aku beli nie. sebab aku bukan jenis yang pakai makeup pun. paling koman orang kata, aku pakai bedak / cushion dan lip tint je. tapi manatau benda nie berguna bila aku tetiba nak guna cc/bb cream atau foundation or so on pada suatu hari nanti kan. hahahhahaha


 calmia | oatmeal therapy cleansing tissue
tissue nie berguna untuk bersihkan makeup kat muka. aku suka sangat bau dia. entah kenapa macam menenangkan la bagi aku. okay, takla terlalu kuat. dah cuba, memang best sangat, senang nak buang makeup kat muka. aku dah cuba letak concealer kat muka dan pakai lipstick, memang senang bersihkan dengan tissue nie, memang bersih dan muka rasa lembap.


 Nature Republic | Fresh Green Tea 80 Cream
bagi aku nie sebagai moisturiser pelengkap skincare routine baru. hahahhaha. bila baca review, banyak yang bagi komen benda nie bagus sebab senang menyerap dan sangat moisturising. aku pilih cream nie sebab ada GREEN TEA. umum mengetahui green tea bagus untuk kulit muka. dan aku harap sesuai la untuk kulit muka acne prone aku nie. so far so good.


 Witch's Pouch | selfie perfect concealer (23 natural beige)
motif aku nak beli concealer nie sebab nak tutup jerawat dan bekas jerawat kat muka masa raya nanti. hahahhahaha. ini adalah my FIRST concealer. first guna weh. bila baca review, memang banyak kata bagus dan senang guna sebab dalam bentuk pen kan. satu je kekurang benda nie, tak banyak shade. rasanya shade yang aku pilih nie paling gelap (antara dua shade). 


A : Concept | Lip&Cheek (Coral)
aku pilih nie dari Raya Giveaway Festival page di Althea. FREE lagi. happy sangat. suka sangat dengan warna dia. aku belum pernah pakai lipstick warna macam nie. paling best boleh pakai jadi blusher pulak. hebat betul. hahahhaha. kemahen kan. 


🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸


senarai harga barang2 nie kalau korang berminat. total rm150 sebab yang coral lips&cheek yang RM27 tu free. dapat free shipping sebab semua lebih rm99 kan. jyeahhhh. barang sampai dalam 10 hari macam tu kalau taksilap. walaupun lama sikit menanti, tapi syok la terima kan sebab parcel comel dan kotak pun cantik. hahahhaha. barang2 lagi la awesome kan. :D

masih sempat lagi nak beli untuk raya nie (sebab raya kan sebulan hehehe)

while stock lasts!


🌸🌸🌸🌸


🌸🌸🌸🌸



ada tak produk yang korang berminat nak beli?
komen memana produk yang korang nak suruh BV review (akan di review lepas sebulan penggunaan)


see ya when i see ya lah. 



Saturday, 17 June 2017

short post and VIDEO

Assalamualaikum
so excited that my parcel from KOREA arrived.
what parcel?


watch this video. read the description box please.

i'll write a blogpost about what i received. soon.

yang buruk datang dari aku, yang baik datang dari ALLAH :)


ottae?

sekian
see ya when i see ya lah
ilal liqa'

Monday, 12 June 2017

my mind lately

Assalamualaikum,
i am a type that usually bottled up my feeling. my mind is a mess. i keep confusing myself with all those thoughts that crossing my mind lately. thought like why am i like this? am i depress? stress? sad? yes, all combine and hit me in the heart at night or when i'm doing nothing. for now, i'm basically doing nothing. so i got a lot of thoughts that i never thought i will thoughts. ahaks.


and these words are some of the ways how i tried to chill myself.
sometimes it works, sometimes tears works. sometimes a time just passed.


"i'm tired, but life mean to be tiring for some people"

"be positive, because life is too short to be negative all along the ways"

"have a faith"

"be happy and grateful, there are more unfortunate people, you're lucky enough"

"Sometimes, there are people who want to be in your shoes"

"be cool"

"it's okay to cry. but not always"

like i said, i'm great at convincing myself. LOL
i want to talk to people but my heart and mind don't let me.
yes, that kind of people exist. it's me. hahahha

don't ask if i'm okay if i have gloomy mood around. i'll always tell a lie.
just be you and lemme open myself to you (if i really have too). hahahahhaa

different people have a different way to express something. and this is my way.

so, whats yours?

see ya when i see ya lah. 

Saturday, 10 June 2017

may 2017 | stories x fav

Assalamualaikum,
i should publish this post right after the end of May, but too lazy to write and i already wrote some of the precious events of my life in this blog. cewahhh. cover eh. so, this post just to reminisce some of the life events that happened in MAY. and some of my favorite too. 


i bought too much stationery this month. hahhahahaha. bought this dotted paper notebook to start bullet journaling. sadly this kind of book hardly found in my area so i ordered this thru a personal shopper in KL. gladly she found my fave color of this notebook. i don't know where to start. hahhaha

and bought some washi tapes. already have a blog post about this

my new year AZAM to save money FAILED. 

more colored pens. hahhahaa
a type that goes crazy whenever in a stationeries stores or mr DIY. ME.
can't resist the desire to buy stationery and cute things T^T

craving for some chocolate donuts.


MAY FAVOURITE! πŸ‰


movie - watched POTC at a cinema. so basically one of my fav movies of the month. done review here http://budaksukavanilla.blogspot.com/2017/06/review-movie-pirates-of-caribbean.html 


anime - KOE NO KATACHI (silent voice). i already read the manga before, so i really excited to watch this anime with high expectation, and yeah, this anime reached my expectation. i love the cinematography, art style, OST, plots. oh ya, some plots in the manga don't exist in anime. but everything looks fine and acceptable. i will do some review soon. (i wish)



music - addicted to k-indie kinds of music on youtube.

kshow/kdrama - watched VAMPIRE DETECTIVE kdrama, but i don't feel satisfied enough with the plots. i prefer VAMPIRE PROSECUTOR. and for kshow, i still watch runningman, just my thought of some of the latest RM episode. it feels kind of draggy. 6 episodes of same themes and goals. but i'm still excited for the last episode of RM global projects.

umm, thats all for now. hahahhahaha
seeeeeeeee, how lazy i am for these days.
#PrayForBV

happy fasting <3

see ya when i see ya lah.

Monday, 5 June 2017

65eday | things you SHOULD KNOW about ezbuy Malaysia

Assalamualaikum,
who love online shopping? I'm definitely one of the ONLINE SHOPPING maniacs. LOL, because i wish to buy everything online. it is easier that way, and when the parcel reaches your doorstep, it feels like you got a gift for yourself. i always feel excited to wait for my parcel to arrive. also when the time to unbox or unwrap my parcel. such an exciting moments. hahahha

okay, enough with the intro. 
let's get to the point.
65eday | things you SHOULD KNOW about ezbuy Malaysia



who still does not know ezbuy Malaysia? ezbuy Malaysia is an online shopping platform. ezbuy provides shopping services from China, Taiwan, USA (and more) for THE ONLINE SHOPPERs in MALAYSIA and more. 

65eday special deals! arghh my eyes. hahahha

About 65eday GLOBAL SUPER SALES

🌏 Shop from Malaysia, China, USA and Taiwan Sellers

🌏 Discounts, up to 90% off (get ready your CARTS online shoppers!)

🌏 Over 20 Millions Products on Sale, including Fashion Specials, Lifestyle Essentials, and ezbuy's Best Sellers.

🌏 Exclusive Flash Deals at GREAT DISCOUNTS, changed daily from 31st May, 12 noon till 5th June. 

🌏 Friends Deal, Share and Shop with love ones and enjoy WHOLESALE PRICES over 300 Items Together (daily update, grabs some deal together with your families and friends, you will get cheaper prices and family bonding times while unwrapping the parcel. wehehehe)

🌏 Deal of The DAY section, a great daily deals for everyone. (okays, let's check ezbuy everyday, wehehe)

🌏 Top Brands with DISCOUNTS :-  Sony, Tefal, canon, Casio, Daniel Wellington.Omron, Western Digital, Samsung, Viewsonic, Pineng, Sonicgear, Olive Burton, Kellogs, lifebuoy, Dettol, Johnson Baby, Kinohimitsu, Brands, Durex, Scholl, Avent. (your favourite brands listed? MAKESURE TO CHECK THEM OUT)

this banner caught my eyes because i really love free shipping. as online shopper, free shipping is a bless.


Exclusive to Follower
Download ezbuy APP and scan to Get RM15 FREE VOUCHER.

ezbuy app are available on google plays and Apple Store. 

hey, what to wait?!! let's do some shopping now for Eid Fitr or else. don't miss the chance and regret. hahahha 31st May till 5th June. come on. 

SHOP NOW!

see ya when i see ya lah.
ilal liqa' 

Saturday, 3 June 2017

Althea | Ramadan and Raya SPECIALS

Assalamualaikum,
hello, earthlings! today I'm gonna share some good news for makeup and skincare enthusiasts especially those who loved korean products which shipped directly from Korea. yeahhhh. I'll keep this blog post short and simple since everyone like quick reading. hehehe. I really need to share some good things with my dearest virtual friends. for those who still does not know what is ALTHEA, read this old blog post of mine --> ALTHEA

short intro about Althea
🌸 an online shopping website for makeup and skincare enthusiasts
🌸 100% guarantee original korean products which shipped directly from KOREA
🌸 FREE SHIPPING for orders above RM99
🌸 Best Price

let's get started,

althea promo, althea korea website
what so specials about ALTHEA in this RAMADAN and upcoming RAYA?


limited edition ramadan box althea

Limited Edition Ramadan Box

purchase within this month of RAMADAN, you'll get the special and limited edition of RAMADAN BOX. look at that soothing colors. even some boxes can make me happy. for boxes collectors, this box surely will make you feel specials and grateful. 


NEXT, something that will make every makeup and skincare lover HAPPY. 



althea raya giveaway festival
the MVP of the post.

Raya Giveaway Festival

pick a FREE GIFT for yourself while purchasing. pick from Raya Giveaway Festival page which filled with some makeup or skincare goodies. yeah, that's right, purchase some products and you got a chance to pick any one of the goodies. 


althea korea
some goodies from RAYA GIVEAWAY FESTIVAL page. yeah, this is just some of the goodies, make sure to check it out on Raya Giveaway Festival on Althea website. you can pick one and the item will be discounted at checkout. 


🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸


so girls, what are you waiting for?
this is a great chance to purchase some makeup and skincare for upcoming RAYA.
be pretty and confident in this Eid Fitr. yeahhh. 

I want to be pretty too, let's shopping. whehee


RM20 off for your first order
https://www.talkable.com/x/IzPyHx

see ya when i see ya lah.
ilal liqa'

Thursday, 1 June 2017

REVIEW MOVIE | Pirates of the Caribbean - Salazar's Revenge

Assalamualaikum,
dalam post yang lepas aku ada mention pasal aku ada layan satu movie yang baru ditayangkan di pawagam terdekat anda. bunyi macam iklan dah. movie PIRATES of the CARIBBEAN | Salazar's Revenge. rasanya bagi yang dah tengok movie2 POTC sebelum nie, memang menantikan kemunculan movie terbaru POTC. rasanya yang ini adalah POTC kelima. aku boleh dikatakan minat jugak dengan movie series Pirates of the Caribbean nie sebab action, fantasy, comedy are really my cup of tea. tapi semua series sebelum nie aku layan kat TV dan secara kongsi2 dari pendrive/hardisk geng movie tegar je. kiranya ini kali pertama aku layan POTC di panggung wayang.

let's us begin,
REVIEW Pirate of the Caribbean Salazar's Revenge

AMARAN | SPOILER ALERT, proceed reading if you don't give a heck about any spoilers. DON'T READ if you hate spoiler. i'm gonna put the HUGE spoiler here and there.

poster dari google.
Piratess of the Caribbean | Salazar's Revenge. AKA Dead Men Tells NO TALES.

Sinopsis dan Review | plot (my pov)

Epilogue,
Henry masa kecik, cari bapak dia di laut. tup2 si Henry kecik tu anak Will Turner. Will Turner nie kan kena sumpahan kapal dan jadi macam bapak dia. eh malas dah nak explain. kemudian, si Henry masa kecik nie tadi berazam nak pecahkan sumpahan dan bebaskan bapak dia si Will Turner. 

Kisah bermula dengan gelagat Jack Sparrow dan crew cuba mencuri peti besi. LOL. part nie memang lawak jugak la bagi aku dan warga penonton dalam pawagam. dorang masih kekalkan watak Jack yang pemabuk dan selamba.

dan watak gadis Carina yang jugak mencari BAPAKNYA melalui sebuah buku. siapa sangka Carina nie anak kepada 'blank' dan dia carik Poseidon's Trident sebab benda tu clue kepada bapak dia. Henry Turner pun cari Poseidon's Trident nie sebab nak pecahkan curse bapaknya Will Turner. 

kemudian, Jack Sparrow trade compass dia tu dengan arak. hahahha sebab depressed punya pasal kena tinggal dengan crew.

then, few things happen. so the adventure begin.

baca la cerita lengkap kat WIKIPEDIA. semua ada kat situ. spoiler habis. 

young jack sparrow. CAPTAIN baru nak UP. uhuks

🌊 Best 🌊

- part Jack Sparrow muda tu. hahhahaha. hensem dohhh. dari babak tu, penonton baru tau macam mana Jack Sparrow boleh jadi KAPTEN kapal lanun dan mencipta nama. antara babak paling best dan bijak aku rasa. LOL 

- grafik agak menarik. paling2 part laut terbelah dan pulau penuh batu serupa bintang. kali nie memang grafik banyak main peranan jugak. siap dengan zombie ikan bagai.

- funny parts. banyak jugak comedic part. yang aku suka scene BLACK PEARL ship dari dalam botol yang kecik, letak kat air laut menjadi besar. wahhhhh (doraemon sangat tapi comel) hahhahaha

- happy ending. tapi ada sikit SCENE untuk next POTC after credits. cliffhanger.


sedutan scene dari POTC sebelum2 nie. 

🌊 so so meh πŸŒŠ

- tetiba aku rasa Jack Sparrow nie jadi MATCH MAKER ke apa. dulu Will Turner dan Elizabeth Swann, sekarang Henry Turner dan Carina Smyth pulak. LOL

- again with undead PEOPLES and CURSE. tapi journey dorang agak menarik la. 

- predictable romance | some plots / scenes (or am i an esper? LOL)

- aku harap lebih banyak aksi dari Jack Sparrow dan some 'intelligent' pirates VIBE. tapi sayang, dalam movie nie agak KURANG. aksi pirates antara pirates berperang atas kapal adalah. best jugak. dan the young Jack Sparrow.


LOL. 

🌊 Confusing πŸŒŠ

- British's Navy kan mintak tolong dari WITCH tu. so, the navy kalah gitu jer ke? (atau maybe WITCH tu cuma share location je kot). agak tak puas hati part nie sebab ingat WITCH tu akan do something great la. lepas curik compass dari kedai tu dan share ngan BARBOSSA. 


🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊

after all,
still great adventures and such. 
looking forward to watching the next adventure of Jack Sparrow :D

something to learn,
karma do exists. be wise.

some useless rants,
PELIK kan bila kita sokong pirates macam Jack Sparrow, padahal Jack Sparrow nie pirates yang licik, pemabuk pulak tu, pencurik. LOL. dah nama MOVIEE kan. don't take it seriously. 

sorry la, banyak ayat ROJAK, tunggang langgang whatsoever. HAHAHA
sekian saja review dan pendapat aku bagi POTC kali nie.

thanks sudi baca.
ilal liqa'
see ya when i see ya lah.



Tuesday, 30 May 2017

a week before ramadhan

Assalamualaikum,
kita dah masuk 4 ramadhan dah. aku baru muncul lagi. rasa lama tak jenguk blog dan blogwalking. sorry. hahahhaha. sebab kemalasan melanda tahap gaban. 

lama rasa dah tak cerita pasal hidup kat blog nie. hahhaha #personal

kali nie nak cerita pasal apa yang terjadi sebelum ramadhan hari tu. kan ramadhan hari sabtu, so hari2 sebelum tu serious aku busy kesana kemari diheret mak dan adik2 kemana2. sebab lepas tu cuti 2 minggu, aku berikrar malas dan jangan nak suruh aku drive kemana2. jadi, dorang rebut peluang, masa ambik adik2 lepas sekolah, terus straight pergi area pasar2 dan mall2. beberapa HARI TAU ULANG BENDA SAMA. kunun mau shopping kunun. 

aku memang takdak urusan la kat pasar2 mall2 tu. sekadar window shopping setengah jam cukup la bagi aku. lebih dari tu boleh buat aku pening dah. hahaha. 

family aku? dorang memang banyak urusan sangat kat kawasan2 tu, nak settle urusan bank la, nak pos surat la, nak survey tudung, baju raya so on la. aku ikutkan je, walaupun mengeluh entah berapa kali, kena marah mak ada la. kang jadi anak durhaka pulak. taknak la gittew khennn. 

kalau part makan, aku on je. asal makan halal dan sedap. dan air banyak. masa tu belum bulan ramadhan lagi, boleh la makan puas2. cuma yang tak best nya cari toilet kalau nak melepas, jenis aku, sorry la nak melepas kat toilet awam, takdak selera sebab entah berapa banyak punggung asing duduk di toilet sama. (hiperbola sangat sebab aku taksuka toilet duduk tu. wakakaka). kecuali part emergency tak hengat dan toilet hendaklah bersih sebersihnya. 

jumaat. one day before ramadhan.
dalam bulan 5 nie, rasanya hampir setiap jumaat family kitorang jenguk kubur arwah bapak. dan hampir setiap jumaat tahun nie la mak aku ajak jenguk kubur arwah bapak. bersihkan kubur dan sebagainya. sedih rasanya, tahun nie ramadhan pertama tanpa arwah bapak. rasa kosong semacam ramadhan tahun nie. yang hidup perlu la teruskan hidup kan.

OKAY, yeahhh
lepas tu, tetiba teringin nak tengok movie. sebenarnya dah plan one week before. sebab birthday adik lelaki paling bongsu yang ke 13 tahun pada 19 may. hahhahaha. tapi masa tu belum ada POTC, terus tunggu la POTC keluar, jadi 26 may dah keluar, memang tengok laaaaa. hahahhaha. happy la sikit kan. lama gila dah tak layan movie kat panggung wayang. balik dalam pukul 7.

perghhh. susah jugak kalau drive waktu malam, apatah lagi aku rabun dan silau. rabun tu tak kisah la sangat, part silau tu. memang menduga jugak la. lampu sana sini, buat mata aku sakit wehhh. mak siap suruh pakai cermin mata hitam, LOL. kalau aku bawak sunglasses masa tu, memang aku pakai je. best lagi rasanya drive dalam gelap. LOL. tapi betul aku rasa macam nie. 

so, aku dah tengok Pirate of the Carribean (Salazar's Revenge). nak buat movie review tapi rasa malas sebab kalau aku buat movie review mesti ada selit spoiler punya. kang tak pasal2 kena marah. hahahha

puasa ke tidak?
jangan membazir beli makanan banyak2 kat bazar ramadhan. kalau makan semua takpa. tapi amalkan la berhenti makan sebelum kenyang.  jangan jadi setan pulak di bulan mulia ini. wahahhaa

HAPPY RAMADHAN!
may ALLAH bless :)

sekian,
ilal liqa'
see ya when i see ya lah.

Friday, 19 May 2017

favourite things | washi tapes

Assalamualaikum,
hello earthlings! rasa macam rajin je nak update blog. banyak benda aku nak cerita. tapi tu la, nak buat ayat tu agak membosankan sebab aku nie jenis suka ayat hiperbola, kekadang rasa menyampah dengan ayat sendiri yang memang hanya propa je lebih kan. tapi apa boleh buat, memang asalnya aku memang macam tu. eh. nie takda point nak cerita. (ayat makin jadi tunggang langgang. nangis la cikgu bm baca)

okay, kali nie nak cerita pasal benda yang aku suka.
aku suka stationeries, alat tulis, buku nota, WASHI TAPES. 
aku suka mana2 benda decorative, artsy dan cute.
tanda aku adalah seorang gadis yang tipikal. hahahhahha

 kalau ada yang gembira bila terima hadiah macam makanan, makeup dan sebagainya. aku gembira kalau ada yang bagi stationeries dan buku. hahhahaa. serius. semestinya kau gembira bila ada yang hadiah something yang disukaikannnnnn. tipu la kalau tak gembira bila terima hadiah. 


kegunaan washi tapes untuk aku nie banyak sebenarnya. tapi buat masa sekarang memang untuk journaling dan planning. untuk hias planner je. dan aku rasa aku nak start bullet journaling. nanti aku buat satu post kalau dah start.

aku rasa, ramai je stationeries addict yang memang suka kumpul dan buat collection pelbagai jenis washi tapes. aku pun teringin nak kumpul washi tapes banyak2. tapi slow2 je la sebab ada yang mahal dan aku beli yang murah2 je dulu. aku suka washi tapes sejak sekolah menengah. sebelum tu aku memang dah suka dengan tape plastik yang ada macam2 corak tu. tapi washi tapes lebih menarik sebab senang koyak dan tak perlu penat2 guna gunting kalau malas. nak cari gunting pun kekadang jadi satu hal jugak bagi aku. hahahhaa



what is washi - Washi (ε’Œη΄™) is a style of paper that was first made in Japan. Washi is commonly made using fibers from the bark of the gampi tree, the mitsumata shrub (Edgeworthia chrysantha), or the paper mulberry, but also can be made using bamboo, hemp, rice, and wheat. (wikipedia)


kegunaan washi tapes nie kebanyakkan untuk decorations, menghias. 

🌡 hias planner/scrapbooking/journaling

🌡 hias benda DIY kotak, gelas, botol, etc

🌡 kekadang pun ada yang guna washi tapes untuk dijadikan lukisan tampal. (tak perlu pakai gam dah, beli washi tapes berwarna, koyak2 tampal2 jadikan lukisan)

🌡 sebagai hadiah untuk stationeries addict macam aku. hahhahaa

🌡 banyak sebenarnya, malas nak taip2 satu2, so secara generalnya memang untuk menghias la. 


🌡🌡🌡🌡🌡🌡🌡🌡🌡

kalau nak dibandingkan dengan orang lain, aku kira hanya beginner dalam kumpul washi tapes nie, collection kecik2 je. dah tu kekadang sayang gila nak guna. hahahhahaha

so, siapa suka washi tapes jugak? 
sama ler kita :3

see ya when i see ya lah,
sekian,
ilal liqa'



Monday, 15 May 2017

expectation VS reality | mini crispy pretzel

Assalamualaikum,
aku lama dah teringin nak makan mini pretzel yang rangup tu. serius memang lama dah terjenguk-jenguk kat satu instagram yang menjual mini pretzel nie. sebab harga dia boleh tahan, lama jugak tercongak-congak nak membeli ke tidak. bila campur postage, agak mahal jugak la sebab postage ke sarawak kan rm10, bila barang berat sikit jadi rm12. hahahhahahaha.

lepas berbulan, bukak lagi instagram yang jual mini pretzel nie. 
craving lagi. sebab belum pernah merasa macam mana rasa MINI PRETZEL. lebih best dia 'selam' setengah dalam pelbagai jenis coklat (apple, strawberry, white choc, choc).


EXPECTATION
rupa mini crispy pretzel kat instagram.


REALITY
reality bila sampai. hahahhahhahahaha, chocolate tu mencair dan melekat antara satu sama lain. nak kata sedih? no la, dapat jugak makan dan sedapppp walaupun rupa dah agak buruk. tak la buruk sangat kan. cuma kurang astetik. cewahhhhh. biasa la, benda nie terjadi bila makanan post dari jauh kan. nasib masih dalam bentuk pretzel tak hancur sebab packaging memang secure dengan bubble wrap semeter. 

asal sedap sudahhhh.
memang aku dah expect jugak la pretzel punya coklat mencair. sebab lama dalam kargo/van poslaju kan. hehehhe. takpe, asal sedap je. ini bukan ayat pujuk diri ye. memang sedap pun. lama craving, akhirnya dapat merasa, alhamdulillah :D

tu je la nak share,
bila makanan di pos kekadang jangan buat expectation tinggi sangat. bersyukur dengan apa yang ada.

korang pulak ada pengalaman menerima makanan melalui post? selamat tak makanan tu? :D

sekian, 
see ya when i see ya lah,
ilal liqa'



Saturday, 13 May 2017

youtuber of the week #1 | LIAH YOO (my skincare doctor)

Assalamualaikum
aku rasa aku nak start new category atau label dalam blog nie. sebab sekarang aku rajin dah tengok youtube dan rajin subscribe memana vlogger/youtuber yang aku rasa best dan menarik perhatian. dan rasanya tak salah aku share ngan korang memana vlogger yang aku rasa nak review.

first time buat entry macam nie, 
so aku nak kenalkan my first skincare doctor on youtube. 

name | Liah Yoo λ¦¬μ•„μœ 
from | south korea
videos category | skincares, makeups, vlog, motivation
languange | english (korean substitle)

🌡 how i discover her channel and what i like about her channel? πŸŒ΅

kisah bermula bila aku menghadapi acne yang agak teruk. (kira teruk bagi aku la). so nak cari la cara dan tips jaga muka dan nak pulihkan acne dan jerawat2 yang membiak kat muka nie. bila rajin bukak youtube, search2 jugak cara2 nak rawat acne, jerawat nie, banyak jugak video2 channel2 yang aku discover. tapi aku paling tertarik dengan tips dari channel Liah Yoo nie sebab banyak tips pasal skincare yang aku taktau. tips yang general yang jarang orang tau. general disini maksud aku, boleh diapply oleh sesiapa saja, bukan hanya korean.

selain tu, aku suka jugak suara dia yang clear dan explanation yang agak dipercayai la bagi aku. video pun kreatif. banyak jugak benda yang aku suka. hahahhaha. dan rasanya Liah Yoo updates channel dia secara weekly. 


🌡 my favourite videos on acne πŸŒ΅



sebenarnya banyak skincare/makeup youtuber yang aku subscribe channel dorang. maybe aku akan review dorang lain hari dan lain masa. slow2. nie baru first time review youtuber. banyak lagi youtubers pelbagai category yang aku nak review. nantikan. 

check her channel out for skincare tips! 🌡

korang pulak ada tak kenal/discover youtuber yang banyak bagi tips pasal skincare? share jugak. :D

see ya when i see ya lah,
ilal liqa'